Armoede

Anno 2023 leven in Nederland meer dan 220.000 huishoudens langer dan vier jaar onder de lage-inkomensgrens. Tegelijkertijd zijn duizenden professionals bezig om armoede tegen te gaan en mensen die in de schuldhulpverlening terecht komen, te helpen. Gemeentes experimenteren met projecten voor de bijstand en in de schuldhulpverlening. Er zijn meer dan een miljoen mensen met problematische schulden, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Omdat armoede vaak samen gaat met laaggeletterdheid biedt de bibliotheek hulp door middel van advies, informatie en educatie. Wij hebben in dit dossier feiten en informatie over armoede op een rijtje gezet.

Algemene informatie

Eindredactie: M. Peterson- Wouda
Gepubliceerd: december 2017
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

For translation, choose 'Translate' in the top menu

Wat is armoede?

In ons land ben je arm wanneer je langere tijd onvoldoende inkomen hebt voor eten, kleding en een goede woning. Ook kun je zeggen dat je arm bent wanneer je wel genoeg geld hebt voor eten en huur, maar niet voor extraatjes zoals lid worden van een sportclub of een computer voor school. Meer informatie over wat armoede precies inhoudt, lees je op de website van het armoede fonds.

Armoede fonds over wat is armoede

Wat doet Nederland tegen armoede?

Gemeente Leeuwarden

  • In de armoedemonitor van de gemeente Leeuwarden staat o.a. informatie over omvang en samenstelling van verschillende groepen van huishoudens die moeten rondkomen van een minimuminkomen. 
  • De gemeente Leeuwarden heeft een aantal minimaregelingen.

Cijfers van je gemeente kun je vergelijken met Nederland of een andere gemeente.

Gemeente Tytsjerksteradiel

  • De gemeente Tytsjerksteradiel heeft ook minimaregelingen.
  • Meer weten over de gemeente Tytsjerksteradiel? Je vindt uitgebreide cijfers via allecijfers.nl

Cijfers van je gemeente kun je vergelijken met Nederland of een andere gemeente.

Kinderen & Armoede

Wat doet de bibliotheek?

  • Financieel advies naar financieel advies

    gratis inloopspreekuur

    Voor iedereen die wel wat budgethulp kan gebruiken, houden de vrijwilligers van het Buurtservicepunt een inloopmoment. Bijvoorbeeld om je op weg te helpen bij het op orde brengen van je administratie....

  • Belastingen en toeslagen naar belastingen en toeslagen

    gratis inloopspreekuur

    Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte voor particulieren of het aanvragen van toeslagen of heb je vragen over deze zaken, loop dan vrij binnen voor deskundige hulp vanuit het Buurtservicepunt.

  • Bespaaradvies van een Energiecoach naar bespaaradvies

    gratis inloopspreekuur

    Geld besparen? Ook als je AOW ontvangt? Kom een langs bij de energiecoach voor tips om je energierekening te verlagen.

  • Digitale hulp naar leren computeren

    gratis inloopspreekuur

    Voor vragen over internet- en computergebruik, digitale diensten van de bibliotheek, (online) cursussen, de e-overheid of de Nederlandse taal is er digitale hulp.

  • Nederlands leren naar nederlands leren

    Nederlands voor nieuwkomers & Taalgroep

    Om je goed te kunnen redden, is het handig als je goed Nederlands kunt lezen en schrijven. In dbieb kunt je meedoen aan Nederlandse lessen.

boekentips van dbieb

NOS: onder de streep

RTL nieuws: zo ziet armoede eruit

NOS Jeugdjournaal over geld tekort komen

Podcasts

  • Hoe je armoede doorbreekt beluister deze podcast

    Deze serie podcasts hoort bij het boek ‘Hoe je armoede doorbreekt’ (gratis te downloaden). Het verkleinen van armoede is een belangrijke sleutel om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen

  • Praat money met me beluister deze podcast

    In het rood staan, je telefoonrekening te laat betalen, of niet uitkomen aan het einde van de maand. Iedereen worstelt wel eens met money.

  • Werelddelen beluister deze podcast

    Jacob Jan Vreugdenhil vertelt in deze aflevering 10 op enthousiaste wijze over armoede in Nederland vanaf 1800 tot nu. Hij gebruikt daarbij voorbeelden uit het boek ‘Koninkrijk van sloppen’.

  • Sterke verhalen beluister deze podcast

    In vier podcasts vertellen ervaringsdeskundigen hun persoonlijke, waargebeurde, verhaal over opgroeien in armoede, geschonden vertrouwen, mislukt ondernemen, schaamte, zelfrespect en stress.