internetveiligheid

Terug naar dbieb dossiers

Inleiding

We brengen met zijn allen steeds meer tijd door op internet: we zijn druk op de sociale media, we internetbankieren, kopen kleding in webwinkels en verkopen onze spullen via Marktplaats. Maar zijn we ons wel altijd bewust van de gevaren van internet? Dagelijks lopen we risico’s, van phishing mails tot identiteitsfraude. In dit dossier kun je lezen wat je kunt doen om veilig te internetten, wat dbieb biedt en waar je meldpunten kunt vinden, mocht er toch onverhoopt iets misgaan. Alle informatie komt van betrouwbare geselecteerde websites. Ook vind je hier een aantal leestips van de bibliotheek en filmpjes met tips en informatie.

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Colofon

Eindredactie: M. van Sluis
Gepubliceerd: februari 2023


Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

 

Wat is internetveiligheid

Internetveiligheid gaat over online veiligheid, privacy en sociale media. Veiliginternetten.nl is een betrouwbare website waar je alles kunt vinden over dit onderwerp. Het is een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, het Nationaal Cybersecurity Centrum, ECP en het bedrijfsleven. Zij zetten zich er samen voor in om te werken aan een veilig digitaal Nederland.  Op de website vind je antwoord op vragen en hulp bij problemen. Voor iedereen. Bij meerdere onderwerpen op deze pagina verwijzen we naar deze betrouwbare website.  

veiliginternetten.nl

Internetcriminaliteit

  • In 2021 was 17 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder, slachtoffer van een of meer online delicten of incidenten. Jongeren waren vaker slachtoffer dan ouderen. In 2021 was 20 procent van de 15‐ tot 25‐jarigen slachtoffer van online criminaliteit, van de 65‐plussers 12 procent. Lees de cybersecurity monitor van het CBS
  • Op de website van de politie staat een alfabetisch overzicht van alle mogelijke misdaden waaronder Wat doet de politie tegen cybercrime?

Allerlei vormen van online criminaliteit uitgelegd

  • Wat is hacken, ook wel computervredebreuk.
  • Ransomware, wat kan de politie doen?
  • Nepnieuws is misleidende informatie die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden.
  • Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens.
  • Bij phishing, ook wel spoofing, vissen fraudeurs naar vertrouwelijke informatie, vaak bankgegevens.

Wat kun je zelf doen?

  • Veilig internetten is een gemakkelijk toegankelijke website met tips, trucs en praktische stap-voor-stap uitleg.
  • Maak het ze niet te gemakkelijk. Lees over de methodes die criminelen gebruiken. Boordevol tips om oplichting te voorkomen.
  • Maak veilig een  kopie van je identiteitsbewijs met KopieID app.

Veilige wachtwoorden

Veilig WiFi gebruiken

Meldpunten

Herken nepnieuws

Je kind en internet

Wat doet dbieb?

Senioren en veiligheid - spoofing ofwel phishing

Doe je updates - Eerst checken dan klikken

Zorg voor veilige wachtwoorden - leuke tips