Fokke Obbema - De zin van het leven

1 april 2017: Volkskrant buitenlandredacteur Fokke Obbema krijgt een harststilstand. Dankzij de alertheid van zijn vrouw overleeft hij ternauwernood. De gebeurtenis zet hem aan tot het maken van een interviewreeks over ‘de zin van het leven’. Hij praat met zeer uiteenlopende mensen (van een filosoof tot een medium; van een bergbeklimmer tot een biochemicus) over hun kijk op het menselijk bestaan. Welke fundamentele, existentiële vragen hebben ze?

Interview met Fokke Obbema door Jelte Posthumus

Voor veel mensen hangt de zin van het leven samen met de verbondenheid met anderen. Voor gelovigen geeft God die zin en voor sommige biologen geldt slechts de voortplanting. Soms zit de betekenis in het allergrootste: in wereldvrede, in het oplossen van klimaatproblemen. Soms juist in het kleine: je kind, je hond, je muziek. Zingeving komt met de jaren, zeggen ze. Maar er zijn genoeg mensen voor wie alles altijd zinloos blijft. Want is het leven inderdaad niet, zoals Nabokov zei, slechts een ‘klein spleetje licht tussen twee eeuwige perioden van duisternis’? Wat is de zin van dat kleine kiertje licht? Heb jij een pasklaar antwoord?

Tijdens de Nacht van de Filosofie gaat Fokke in op de interviews die hij hield voor zijn boeken. Ook gaat hij in op zijn theatervoorstelling 'De zin van het leven’, die dit najaar in reprise gaat. De luisteraars worden door Fokke geprikkeld om na te denken over wat voor hen de zin van het leven zou kunnen zijn.

Over Fokke Obbema

Fokke Obbema is sinds 1991 verbonden aan de Volkskrant. Hij was onder meer chef van de economieredactie, commentator en correspondent-Frankrijk. Als buitenlandredacteur schreef hij het boek China en Europa. De serie interviews die hij maakte na zijn herstel, werd gebundeld in de bestseller ‘De zin van het leven’(70.000 verkochte exemplaren). Een tweede boek ‘Een zinvol leven’ volgde al snel en dit najaar verschijnt zijn derde boek: 'Stervelingen’. Hierin spreekt hij met mensen die de dood in de ogen kijken, hebben gekeken of professioneel veel met de dood bezig zijn. De kernvraag hierbij is: Wat doet de confrontatie met de (eigen) sterfelijkheid met hun kijk op het leven? Tegenwoordig is Fokke redacteur zingeving van de Volkskrant. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en woont in Amsterdam.

Foto: Jitske Schols

Over Jelte Posthumus

De naam Jelte Posthumus is bij de meeste Friezen vooral bekend van zijn muziek en van het onderwijs. Hij won in 2008 het Friese songfestival Liet met het nummer De Wiete Wyn Hellet Oan en het jaar daarop werd hij uitgeroepen tot de leukste leraar van Nederland. Ook schreef hij jarenlang een onderwijscolumn voor de Leeuwarder Courant.

Intussen woont deze wâldpyk al meer dan de helft van zijn leven in Groningen, maar nog steeds musiceert, doceert en schrijft hij. Hij geeft drie dagen in de week geschiedenisles aan een gymnasiumin de Groningse hoofdstad, nu en dan dwarrelt er een nieuw Fries lied langs bij Omrop Fryslân of schrijft columns en opiniestukken. Steeds meer heeft hij zich toegelegd op audioproducties en presentatiewerk.

Zo’n vijf jaar lang presenteerde hij het Groningse radioprogramma Glasnost, een wekelijkse show over kunst en wetenschap. Hij duikt regelmatig op als presentator, dagvoorzitter of interviewer (zoals op het jaarlijkse festival Noorderzon) en hij maakte diverse podcasts, waaronder de zesdelige serie ‘De Bovenverdieping’ over hersenonderzoek en de nog steeds lopende serie ‘Namen In Stad’ over de geschiedenis van Groningse straatnamen.

www.jelteposthumus.nl 

terug naar De Nacht van de Filosofie