Marjolijn van Heemstra - Wat is ruimte waard
Marjolijn van Heemstra schreeft het essay voor De Maand van de Filosofie 2023: Wat is ruimte waard.
‘In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan voor wie op doorreis is naar Mars. Maar ten koste van wat?’
In dit oorspronkelijke essay neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.
Tijdens de Nacht van de Filosofie wordt Marjolijn geïnterviewd door Jelte Posthumus. Het koloniseren van planeten en de ruimte als ‘het nieuwe goud’ biedt immers veel ruimte voor vragen. Want: wat moeten we eigenlijk zo ver van huis? En kunnen we al dat geld niet beter thuis besteden? De laatste mens op de maan kan wel gezegd hebben dat we terugkeren ‘met vrede en hoop voor de hele mensheid’, maar is het niet zo dat kolonisatie juist conflicten oplevert en uiteindelijk slechts de zakken van een kleine club zal vullen?
Over Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker.
In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.
Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021.
Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren.
Foto: Frank Ruiter
Marjolijn van Heemstra - Hoeveel is ruimte waard? - PepTalk | Podcast op Spotify
Over Jelte Posthumus
De naam Jelte Posthumus is bij de meeste Friezen vooral bekend van zijn muziek en van het onderwijs. Hij won in 2008 het Friese songfestival Liet met het nummer De Wiete Wyn Hellet Oan en het jaar daarop werd hij uitgeroepen tot de leukste leraar van Nederland. Ook schreef hij jarenlang een onderwijscolumn voor de Leeuwarder Courant.
Intussen woont deze wâldpyk al meer dan de helft van zijn leven in Groningen, maar nog steeds musiceert, doceert en schrijft hij. Hij geeft drie dagen in de week geschiedenisles aan een gymnasiumin de Groningse hoofdstad, nu en dan dwarrelt er een nieuw Fries lied langs bij Omrop Fryslân of schrijft columns en opiniestukken. Steeds meer heeft hij zich toegelegd op audioproducties en presentatiewerk.
Zo’n vijf jaar lang presenteerde hij het Groningse radioprogramma Glasnost, een wekelijkse show over kunst en wetenschap. Hij duikt regelmatig op als presentator, dagvoorzitter of interviewer (zoals op het jaarlijkse festival Noorderzon) en hij maakte diverse podcasts, waaronder de zesdelige serie ‘De Bovenverdieping’ over hersenonderzoek en de nog steeds lopende serie ‘Namen In Stad’ over de geschiedenis van Groningse straatnamen.
In lichtjaren heeft niemand haast
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
In lichtjaren heeft niemand haast
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
-
Marjolijn van Heemstra
In lichtjaren heeft niemand haast
Marjolijn van Heemstra