nacht van de filosofie 2025

Nacht van de filosofie 2025

Beleef de Nacht van de Filosofie 2025

Op zaterdag 12 april vieren we de Nacht van de Filosofie. Een festival boordevol talks, theater, colleges en interviews met inspirerende sprekers, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers.

Informatie

  • zaterdag 12 april
  • 19.00-23.30 uur
  • Blokhuispoort Leeuwarden

tickets

Hans Schnitzler, Elke Wiss, Rob Compaijen & meer

Dit jaar verwelkomen we o.a. Stine Jensen, Hans Schnitzler, Elke Wiss, Rob Compaijen, Laura van Dolron, Friso Timmenga, Daan Evers en Jeroen Hopster. Deze filosofen, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers nemen je mee in gesprekken, interviews, en workshops, waarin ze de grote en kleine vragen van het leven uit verschillende invalshoeken bespreken.

Filosofisch avontuur

Of je nu houdt van diepgaande gesprekken of juist nieuwsgierig bent naar filosofie in een luchtiger jasje, dit festival biedt het allemaal. Filosofeer mee over de alledaagse zaken en de diepere, existentiële kwesties die ons bezighouden. Kom je blik verruimen, je geest scherp houden, en ontdek nieuwe perspectieven. Maak de Nacht van de Filosofie tot jouw filosofische avontuur!

Rob Compaijen - Afgunst

Afgunst is een pijnlijke emotie. Als we afgunstig zijn, hebben we het gevoel in de schaduw te staan van een broer of zus, vriend of vriendin, collega of teamgenoot. Anderen lijken het beter getroffen te hebben dan wijzelf en dat is maar moeilijk te verkroppen. Hoewel iedereen ermee bekend is, wordt afgunst slecht begrepen. Wat is het verband tussen afgunst en eigenwaarde? Rob Compaijen publiceerde hierover Afgunst en verzorgt een korte lezing.

Rob Compaijen is als universitair docent filosofie verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij verzorgt regelmatig publiekslezingen over uiteenlopende onderwerpen. Afgunst is zijn eerste Nederlandstalige boek. 

Jeroen Hopster - Toeval

Onze wereld barst van het toeval. Het momentum in een verkiezingsrace, de ongezochte vondst in de wetenschap of de ontmoeting van twee geliefden: steeds toont zich de hand van Fortuna. Haar invloed in het leven is aanzienlijk, soms zelfs bepalend. Ze is een bode van geluk, maar kan ook grillig en genadeloos zijn. Kan de mens het toeval beheersen? En zouden we dat moeten willen? In deze lezing onderzoekt Jeroen Hopster de toevalskunsten van de mens.  Welke rol speelt toeval in de rechtspraak en in de democratie? Kan het goede leven wel zonder toeval? 

Jeroen Hopster (1987) is universitair onderzoeker & docent Ethiek aan de Universiteit Utrecht en columnist voor Filosofie Magazine. Hij promoveerde met een proefschrift over evolutionaire ethiek en legt zich toe op morele vraagstukken over techniek en klimaat. In 2024 publiceerde hij het boek Toeval: Een onvoorziene filosofie.  

Friso Timmenga - Wereldgeschiedenis van de Westerse filosofie

Wat is filosofie? Deze vraag heeft in de loop der eeuwen steeds nieuwe antwoorden gekregen, afhankelijk van tijd, plaats en denker. Friso Timmenga neemt je mee door de bewogen geschiedenis van de Europese filosofie. Hij schetst o.a. hoe filosofen van Plato tot Descartes nadachten over de grote vragen van hun tijd en hoe hun ideeën zijn ingebed in de context van een veranderende samenleving. Door terug te kijken naar de wortels van de filosofie kunnen we ons ook afvragen wat het betekent om vandaag de dag te filosoferen. 

Friso Timmenga is promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, Campus Fryslân. Zijn onderzoek richt zich op de studie van wereldfilosofieën en kennisdiversiteit. 


De Nacht is voor iedereen!

Maak je je zorgen over de toegankelijkheid van het festival, bijvoorbeeld omdat je je financieel of fysiek beperkt voelt? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of via WhatsApp (06 59 91 82 88).

contactformulier



Nacht van de Filosofie wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • filosofiecafé

  • humanistisch verbond


Partners:

  • filosofiecafé

  • Leeuwarden city of literature

  • ivgi greben