nacht van de filosofie 2025

Nacht van de filosofie 2025

Beleef de Nacht van de Filosofie 2025

Op zaterdag 12 april vieren we de Nacht van de Filosofie. Een festival boordevol talks, theater, colleges en interviews met inspirerende sprekers, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers.  

blokkenschema

Mij een zorg

Thema dit jaar is ‘mij een zorg’. Is wie geen zorgen heeft, zorgeloos? Integendeel. Ook al hebben we niet graag te veel zorgen, als we helemaal niet zouden kunnen zorgen voor vrienden, buren, dieren, planten, en de wereld om ons heen, zou ons leven zinloos voelen. Zorgen is niet alleen maar zwaar, maar zorgen is ook zorgen dat het leuk wordt, dat het goed komt, dat het mooi wordt, en zorgen is ook zorgen voor jezelf.  

Zaterdag 12 april | 19.00 - 23.30 uur
Blokhuispoort Leeuwarden

tickets

Start je Nacht met een daghap

Wil jij het festival extra goed beginnen? Speciaal voor bezoekers van de Nacht van de Filosofie serveert Café De Bak een speciale daghap. Voor € 19,50 p.p. kun je kiezen uit een maaltijd met vlees, vis of vega. Het diner duurt van 17.00 en 18.30 uur. Daarna kun je je met een gevulde buik onderdompelen in de Nacht van de Filosofie.

reserveer de daghap


Elke Wiss – Zorgen voor morgen?

elkse wiss

Wanneer is iets je zorg? Wanneer niet? En vooral: hoe bepaal je dat? Elke Wiss verkent samen met het publiek met praktische filosofie het spel tussen betrokkenheid en onthechting. Want ja, we willen graag 'in het moment leven' en 'loslaten wat we niet kunnen veranderen', maar hoe doe je dat zonder onverschillig te worden? 

Meer over Elke Wiss

In Technotherapie met Hans Schnitzler

Hans Schnitzler

De menselijke geschiedenis is een proces waarbij mens en machine steeds verder met elkaar versmelten. Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Worden we zelf robots? Ga met Hans Schnitzler mee in technotherapie. Hans wordt geïnterviewd door Kirsten van Santen.  

meer over Hans Schnitzler

Stine Jensen – Goddeloos

Stine Jensen

Friedrich Nietzsche verklaarde God in de negentiende eeuw al dood. Toch is nog steeds het grootste deel van de wereldbevolking gelovig en worden nog steeds uit naam van het geloof nog altijd vreselijke dingen gedaan. Stine Jensen pleit voor een radicaal teder atheïsme, dat vrijmoedig van zich laat horen wanneer het gaat om hete hangijzers. Maar hoe ziet zingeving zonder God er eigenlijk uit? Kan filosofie een rol vervullen die religie lang heeft gehad? 

Meer over Stine Jensen

Rob Compaijen - Afgunst

Rob Compaijen

Afgunst is een pijnlijke emotie. Je kunt het gevoel hebben dat je in de schaduw staat van een broer of zus, vriend of vriendin of collega. Anderen lijken het beter getroffen te hebben dan wijzelf en dat is maar moeilijk te verkroppen. Hoewel iedereen ermee bekend is, wordt afgunst slecht begrepen. Wat is het verband tussen afgunst en eigenwaarde? 

Lees meer over Rob Compaijen


Laura van Dolron - Niks nieuws

Laura van Dolron is theatermaker en stand-up filosoof. Ze wordt ook wel de koningin van de kwetsbaarheid genoemd. Tijdens de Nacht van de Filosofie brengt ze een eclectische mix van haar werk waarin ze ons uitnodigt tot radicale eerlijkheid. “Ik wil kwetsbaarheid een podium geven. Ik beschouw mijn publiek als mijn beste vriend, als vertrouweling. Samen met hen probeer ik een etage te zakken van het hoofd naar het hart.”

Meer over Laura van Dolron


Suwâld Soundmachine

Suwâld Soundmachine is een DJ-duo van twee vrienden die met hun platenkoffers vol ontdekkingen elke avond anders laten klinken. Hun sets bewegen zich tussen afrobeat, Latin grooves, disco, funk, soulful house en Chicago house. Het draait om de energie van het moment: verrassende combinaties, ritmische wendingen en een dansvloer die meebeweegt. Geen vaste formules, maar een open muzikaal avontuur waarin iedereen iets nieuws kan ontdekken.

Human Rights Talk

dialoog over demonstratierecht

Demonstreren is een mensenrecht. Het is voor mensen een belangrijke manier om te laten zien wat ze vinden van bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen die vreedzaam demonstreren willen een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Toch staat het recht om te demonstreren wereldwijd onder druk. Ga met Marloes Kuilman van Amnesty in gesprek over dit thema aan de hand van actuele internationale cases.

meer over Amnesty International

Muzyk! - Wat je hoort onder poort

Rob Compaijen

Onder de toegangspoort van de Blokhuispoort klinkt de filmmuziek van de film ‘Nynke’, gecomponeerd door de Friese componist Cees Bijlstra. Het verhaal vertelt over Nynke van Hichtum (pseudoniem van kinderboekenschrijfster Sjoukje Bokma de Boer) die een mooi leven leidt met Pieter Jelles Troelstra. Totdat Troelstra gefascineerd raakt door het socialisme en hij wil dat Nynke de rol van huisvrouw op zich neemt. Zij denkt echter MIJ EEN ZORG en besluit tot een scheiding, iets wat begin 20e eeuw niet gebruikelijk was.

meer over de Friese componist Cees Bijlstra

Culturele apotheek - ‘Boeken op recept’

Valt de waan van de dag je zwaar? Houden alledaagse muizenissen of existentiële angsten je in de greep? Ben je op zoek naar inspiratie, troost, vergezichten? De Culturele Apotheek weet raad! Tijdens haar inloopspreekuur behandelt de Culturele Apotheek alle levensvragen met weldadige literaire medicatie! Dus kom voor een kort doch indringend consult en stort je hart uit. Je ontvangt een hoogstpersoonlijk boekenrecept, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

Ron Muijzer - Over bezorgd zijn

Vele honderdduizenden jaren geleden hebben onze voorouders, aapachtige mensen of mensachtige apen, zich gespecialiseerd in zorgzaamheid. Dat was blijkbaar een succes, want we doen het nog steeds. Doordat er steeds meer mensen kwamen die steeds meer in steden gingen wonen werd de afgelopen 3000 jaar zorg zelf een steeds grotere bron van zorg. In onze tijd weten we ons er helemaal geen raad mee. En nu? Stap met Ron Muijzer in de denktank! 

Filter je bubbel: je wereld in een algoritme

over de schutting

Moeten we stoppen met de grote social media-platforms? In ‘Over de Schutting’ praat host Afra Rijkhoff erover met Jantien Borsboom, Firda-student Mart Verburg en Deike Schulz. We checken hoe techreuzen zoals Meta en X ons publieke debat beïnvloeden. Hoeveel macht hebben algoritmes eigenlijk, en hoe bepalen ze wat we zien en geloven? We duiken in filterbubbels, fake news en manipulatie. Moeten platforms verantwoordelijk zijn voor wat er online gebeurt? Wat doet de overheid? En bedreigt de macht van big tech onze democratie? En: hoe verslavend is het?

lees meer


Jeroen Hopster – Toeval

Onze wereld barst van het toeval. Het momentum in een verkiezingsrace, de ongezochte vondst in de wetenschap of de ontmoeting van twee geliefden: steeds toont zich de hand van Fortuna. Haar invloed in het leven is groot, soms zelfs bepalend. Een bode van geluk, maar ook grillig en genadeloos. Kan de mens het toeval beheersen? En moet je dat willen? Jeroen Hopster onderzoekt de toevalskunsten van de mens.

Meer over Jeroen Hopster


Workshop Sashiko – kleine steekjes, groot verschil

Ontstaan uit noodzaak om kleding te repareren en te versterken: de traditionele Japanse borduurtechniek Sashiko. Het is inmiddels uitgegroeid tot een kunstvorm die draait om aandacht en herhaling. In elke steek schuilt een moment van rust en concentratie — een vorm van ‘slow thinking’ die perfect past bij een avond van reflectie en verdieping. Onder begeleiding leer je de basis van deze eeuwenoude techniek en borduur je een klein patroon op een lap stof. Neem gerust een eigen kledingstuk mee om te versieren!

Workshop Sashiko –kleine steekjes, groot verschil

Friso Timmenga - Westerse filosofie in 45 minuten

Friso Timmenga neemt je mee door de bewogen geschiedenis van de Europese filosofie. Hij schetst o.a. hoe filosofen van Plato tot Descartes nadachten over de grote vragen van hun tijd en hoe hun ideeën zijn ingebed in de context van een veranderende samenleving. En: hoe kunnen de ideeën van klassieke denkers ons helpen om deze vragen te begrijpen?

Daan Evers - Immorele kunstenaars

Sommige kunstenaars maken zich schuldig aan morele vergrijpen of worden daarvan verdacht (Roman Polanski, Bill Cosby, Michael Jackson, Pablo Picasso, etc.). Moet dat verschil maken voor je omgang met die kunst? Mag je nog naar Michael Jackson luisteren? Mag je Picasso’s tentoonstellen? Mag Polanski prijzen winnen? Niet al deze vragen kennen hetzelfde antwoord... 

Martijn Klop - Effectief Altruïsme

Hoe erg is het ernstig leed van een kip ten opzichte van dat van een mens? Wat kunnen we nú doen om toekomstige generaties te beschermen? Dit is een greep van de vragen waar Effectief Altruïsme zich mee bezig houdt, in de zoektocht naar de meest impactvolle manieren om de wereld te verbeteren. Martijn Klopt onthult wat wij kunnen doen aan ‘s werelds meest prangende problemen.

Hoeveel AI verdraagt de mens? - Filosofie Meetup

Moeten we ons zorgen maken over het feit dat volgens de geleerden in Sillicon Valley met AGI pas de echte technische revolutie begint? AGI is kunstmatige intelligentie die de mens op alle facetten verslaat. Een die echt zelf kan ‘leren’ en dus meer zal ‘weten’ en zo de mensheid in potentie kan onderwerpen. In een socratisch gesprek o.l.v. Sabine Hardus gaan we op onderzoek uit.

Meer over Sabine Hardus


Astrid Poot - Ongehoorzaam zijn

Astrid Poot

Boos en (burgerlijk) ongehoorzaam zijn: fijn is dat af en toe! Hoe belangrijk dit is en hoe je dat het beste aanpakt, weet denker & maker en blue collar filosoof Astrid Poot. Met het werk van 20e eeuwse politiek filosoof Hannah Arendt als leidraad vindt Astrid samen met haar publiek uit of het belangrijk is om soms boos te zijn en hoe je dat dan het beste aanpakt.  

Lees meer over Astrid Poot

Friso Timmenga - Filosofische oefeningen voor een zorgzame geest

Is filosofie alleen maar een verzameling abstracte theorieën? Wat als filosofie meer is dan theorie alleen? Wat als, zoals Pierre Hadot stelt, filosofie in de kern ‘een oefening voor de geest’ is? Hoe brengen we dit in de praktijk en laten we de theorie achter ons? Friso Timmenga gaat met ons aan de slag!

Albert Bouwman – Geheimen van overtuigingskracht

Albert Bouman

Ethos, logos en pathos. Het zijn de ingrediënten voor een goede toespraak. Om je publiek voor je te winnen en je toehoorders te overtuigen. Albert Bouman laat jou ervaren wat retoriek kan doen. Hij laat jou zijn toespraak beïnvloeden en jij bepaalt welke manier van spreken overtuigend is.

Lees meer over Albert Bouman


De Nacht is voor iedereen!

Maak je je zorgen over de toegankelijkheid van het festival, bijvoorbeeld omdat je je financieel of fysiek beperkt voelt? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of via WhatsApp (06 59 91 82 88).

contactformulier



Nacht van de Filosofie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maand van de Filosofie

April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. Het thema van 2025 is ‘Mij een zorg’.

boekentips bij de maand van de filosofie