Het eiland van anna

Eva Vriend

15-08-2024 Tip van Maartje

Het boek gaat over de geschiedenis van Schokland, een eilandje dat nu in de Noordoostpolder ligt. Daarnaast gaat het over de familiegeschiedenis van een Schokker familie met als hoofdpersoon Anna Diender, die zelf niet op Schokland geboren is. De ondertitel luidt: Schokland en de geschiedenis van een thuis.

Eva Vriend heeft uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het eiland en naar de familiegeschiedenis van Anna. Haar onderzoek vond niet alleen plaats in archieven, maar ook door contacten met afstammelingen van Schokker families. Ze organiseerde verhalenmarkten en werd zelfs lid van een Schokker koor om maar zoveel mogelijk mee te krijgen.

Het leven op Schokland was zwaar doordat het regelmatig overstroomde. Het was echter een goede uitvalsbasis voor de vissers van Schokland. In 1859 besloot de regering om het eiland te ontruimen en de families bij te staan om elders langs de Zuiderzee hun huisje en hun leven weer op te bouwen. Eva duikt in de migratiegeschiedenis: hoe integreerden ze en vergelijkt hun geschiedenis met migranten van nu. Per plaats was dat nogal verschillend.

De voorouders van Anna kwamen terecht in Brunnepe, een wijkje buiten Kampen. Daar konden ze een heel straatje bouwen voor de Schokkers. De andere bewoners waren ook arm waardoor ze er gemakkelijk tussen kwamen. De Schokkers leefden daar in kleine huisjes met grote gezinnen. Anna, als vrijgezelle dochter, sliep met twee ooms op de zolder. Ze was veel tijd kwijt aan de verzorging van het gezin, maar op latere leeftijd wist ze zich te ontwikkelen o.a. door de moedermavo. Haar huisje met de inrichting is naar het Zuiderzeemuseum gegaan. Dat ging niet zonder slag of stoot, want het heeft lang geduurd voor het daar getoond werd. In het najaar van 2024 is er in dat museum extra aandacht voor de Schokker geschiedenis.

Ik heb het boek met plezier gelezen. Historisch onderzoek heeft mijn belangstelling. Ook de manier waarop Eva het onderzoek gedaan heeft is boeiend. Mijn ouders woonden de laatste jaren in de Noordoostpolder. Schokland was dan een leuk punt om naartoe te gaan. De laatste jaren zijn er naast het museum ook buiten allerlei interessante gedenkpunten en audiovisuele presentaties te zien om meer over de geschiedenis te weten te komen. Dit boek nodigt uit om Schokland eens te bezoeken.

leen deze titel

  • Eva Vriend Het eiland van Anna

    Geschiedenis van het verdwenen eiland Schokland aan de hand van het levensverhaal van een vissersdochter, die na de ontruiming van het eiland werd geboren, maar het beschouwde als thuis.

    Gedrukt boek

  • Eva Vriend Het eiland van Anna

    Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland...

    E-book

  • Eva Vriend Het eiland van Anna

    Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland...

    Luisterboek (digitaal)

Maartje

Oud-medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb