Yemma

Mohammed Benzakour

18-8-2022 Tip van Maartje

Mohammed Benzakour schreef dit boek met als ondertitel “Stilleven van zijn Marokkaanse moeder”. Zijn moeder is in Nederland gekomen als vrouw van een eerste generatie gastarbeider. Ze is analfabeet. Haar domein is huis, gezin en Allah. Als ze na een herseninfarct verlamd raakt en niet meer kan praten belandt ze in een verpleeghuis.

Haar zoon Mohammed komt elke dag langs en staat haar op alle mogelijke manieren bij. In het verpleeghuis is men niet in staat haar de hulp te bieden die ze nodig heeft. Ze komt uit zo’n andere cultuur dat het materiaal van de logopedisten niet aansluit bij haar bevattingsvermogen. Ze lust het Nederlandse eten niet, de verpleging vindt het moeilijk om haar de Marokkaanse kleding aan te trekken en er is onvoldoende tijd voor haar persoonlijke verzorging.

Mohammed schrijft regelmatig op wat hij meemaakt met zijn moeder en hij haalt herinneringen met haar op, die hij ook noteert. Hij was niet van plan het te publiceren, maar als een vriend hem stimuleert, gebeurt dat toch.

Het is een indringend boek over cultuurverschillen en een ode aan de moeder, aan haar inzet voor het gezin, haar bewonderenswaardige geloofsleven, haar warme persoonlijkheid. Tegelijk is er de wanhoop over de situatie waarin zij zich bevindt.

Ik heb het boek met aandacht gelezen en leefde mee met Mohammed. Wat is het moeilijk om je moeder zo te zien aftakelen en toch elke keer weer iets te verzinnen om haar leven de moeite waard maken.

Voor de zorgsector is het een wake up call nu er steeds meer eerste generatie “gastarbeiders” oud en hulpbehoevend worden. Wellicht dat er in opleidingen aandacht besteed kan worden aan omgaan met mensen uit andere culturen.

Mohammed Benzakour is publicist en socioloog. Voor dit boek ontving hij de E. Du Perronprijs. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich middels een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. Mohammed Benzakour houdt zich ook op andere manieren bezig met het verbeteren van de zorg. Het boek is ook als toneelstuk verschenen en hij schrijft essays. 

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb