Gelukkige dagen
Renée van Marissing
13-06-2024 Tip van Jacqueline
Op de achterkant van het boek las ik dat een vrouw van zesenveertig jaar de diagnose Alzheimer krijgt te horen. Ik werd nieuwsgierig hoe dit proces beschreven zou worden en hoe je met zo’n mededeling om gaat.
Sil is biologe en woont samen met haar vrouw Lina. Ze houdt van haar werk waarin zij Europese herbewilderingsprojecten opzet en heeft een goed contact met haar collega Chris. Lina is meubelmaakster. Samen hebben ze het al 18 jaar goed samen, een fijn huis en sinds ze studeerden goede vrienden om zich heen.
Sil is een half jaar thuis geweest met een burn-out. Ze gaat langzamerhand weer aan het werk maar dat houdt zij niet lang vol. Na een bezoek aan een neuroloog hoort Sil de werkelijke reden van haar burn-out: jong dementie. Het advies is dat het geen zin heeft om tegen deze ziekte te vechten, maar de energie voor andere dingen te gebruiken. Als de eerste verschijnselen zich openbaren verandert de verhouding tussen Sil en Lina en hun vrienden. Vriendin Barbara weet moeilijk om te gaan met de buien van Sil. Ze probeert een hobby te bedenken voor Sil, maar zij is vaak te moe en ziet alleen maar de zinloosheid in. Sil mist de natuur om zich heen en de uitstapjes met Chris.
Tijdens een vakantie met Barbara en Pier overheerst de onverschilligheid van Sil. Zij vraagt nooit hoe het met Lina gaat en Lina mist het gebrek aan empathie. Ze slapen apart omdat Sil het dag- en nachtritme heeft omgedraaid.Terwijl de seizoenen elkaar opvolgen, verandert Sil binnen twee jaar van een slimme vrouw in een afhankelijk kind die in haar eigen huis de weg niet meer weet. Er komt hulp in de huishouding, iemand die met haar wandelt en Sil gaat drie ochtenden naar de dagbesteding.
Lina wil zo lang mogelijk thuis voor haar zorgen. Hun beste vrienden, Pier en Barbara, helpen waar ze kunnen. Ze moeten allemaal leren omgaan met alle emoties waar Sil doorheen gaat: schaamte, radeloosheid, vertwijfeling, boosheid, angst en onmacht. Langzamerhand valt het tijdsbesef weg en herkent ze mensen niet meer. Om iets te kunnen blijven delen met Sil, halen Lina, Pier en Barbara herinneringen op aan hun vriendengroep uit de Amsterdamse toneelwereld. Een verleden dat goed en warm was.
Het mooiste vond ik de hechte vriendschap die Lina toont naar Sil. Ze blijft haar verzorgen en probeert Sil zo lang mogelijk in haar waarde te laten. Maar ook kwam de vraag bij mij op: wat mag je aan zorg en zelfopoffering van Lina vragen?
Dit tragische verhaal blijft toch lichtvoetig door een combinatie van humor, wijsheid, relativeringsvermogen en veerkracht. Zelfs praten over haar dood wordt dankzij haar vrienden door Sil als troostend ervaren. Ondanks de uitzichtloze situatie zijn er ook nog ‘gelukkige dagen’.
Leen deze titel
Renée van Marissing Gelukkige dagen
Een vrouw met de ziekte van Alzheimer probeert zich met hulp van haar vrienden tot haar beperkte leven te verhouden, maar glijdt steeds verder weg in verwarring en eenzaamheid.
Gedrukt boek
Jacqueline
Oud-medewerker informatie & advies van dbieb
Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.
Tips van Jacqueline
-
Rob van Essen
-
Frank Nellen
-
Rozemijn Aalpoel
-
Eva Kelder
-
Renée van Marissing
Meer tips van dbieb
-
Filter op schrijver, boektitel of tipgever
-
Ontvang de nieuwste tips in je mailbox
-
Bekijk de genrepagina's
-
Deel je boekentip op tips van dbieb