Geheimen in het hotel

Anneke Scholtens

31-10-2022 Tip van Neeltje

‘Geheimen in het hotel’ speelt zich af in het plaatsje Dubbeldam. Daar staat het hotel van de papa van Manar en Sami. Het staat prachtig aan de rand van het bos. Veel gasten komen er genieten van de natuur en de vogels. Op een dag is de burgemeester te gast in het hotel. Samen met de Bril en de Koffer, twee geheimzinnige mannen die overal dingen gaan meten en fotograferen. Wat zijn ze van plan met het hotel en het bos? Manar en Sami komen erachter dat ze gemene plannen hebben. Maar hoe kunnen ze hen stoppen? En is de burgemeester ècht vergeten dat ze vroeger dol was op de natuur? Een leuk, spannend boekje voor lezers op E4 niveau. In het boek worden aanwijzingen gegeven over sfeer, emotie en gezichtsuitdrukkingen. Zo kun je het verhaal als een echt toneelstuk lezen met verschillende acteurs. 

Dit boek is aan te raden voor kinderen die van toneelspelen houden. Die het leuk vinden om een verhaal dat op papier staat ècht tot leven te laten komen met stemmetjes, intonatie en dramatiek. Bij dbieb kun je een themacollectie Theaterlezen voor in de klas aanvragen. Vraag dit aan de leesconsulent van jouw school. 

Toneellezen, ook wel theaterlezen genoemd, is een leuke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Je leest een boek met twee of meer personen. Het lijkt erg op de rollen in een toneelstuk, alleen dan hoeven de teksten niet uit het hoofd geleerd te worden. Het gaat bij het toneellezen namelijk om het lezen. De kinderen kiezen een rol en lezen om de beurt hun stuk tekst voor. Het is in het begin voldoende als zij gewoon de tekst oplezen. Door de tekst vaker te oefenen, kunnen ze zich inleven in de rol die ze spelen en eventueel gebruik maken van intonatie en/of stemmetjes.De teksten geschreven voor toneellezen zijn erg geschikt om tijdens de lessen technisch lezen te oefenen met het doel ‘Teksten vloeiend lezen‘. Door zich in te leven oefenen de kinderen vanzelf met intonatie. Vaak vinden ze het geweldig om stemmetjes te mogen gebruiken.

Het boek is geschikt voor lezers die ongeveer AVI E4 kunnen lezen of daarvoor aan het oefenen zijn. Dus voor lezers van een jaar of 7. 

Lessuggesties:

  • Maak stokpoppetjes of vingerpoppetjes bij de rol. Laat de kinderen dan lezen alsof het poppetje praat. Vooral in de middenbouw kan dit een groot succes zijn.
  • Ga in gesprek met de kinderen over hoe je omgaat met de verschillende leestekens. Hoe gebruik je je stem bij een uitroepteken en hoe bij een vraagteken? Neem even rust bij een komma en bij een punt.
  • Laat kinderen uit een lagere groep samen lezen met kinderen uit een hogere groep. Dit vinden beide groepen vaak erg leuk. De oudere kinderen kunnen de jongere kinderen helpen met de lastige teksten.
  • De kinderen presenteren de teksten voor de klas. Geef ze hiervoor voldoende oefentijd. Doordat ze mogen presenteren zal de oefentijd efficiënter benut worden.
  • Je kunt de teksten in het boek laten uitspelen als een toneelstukje. De kinderen mogen dan het boek erbij houden zodat ze de teksten echt kunnen gebruiken in hun toneelstuk.

Bronnen voor verdere info of handige websites:

  • Wat is theaterlezen
  • Theaterlezen film
  • Tips voor meer theaterleesboeken: 
  • Tent in de storm (M3) 
  • De honing en de honingin (E3) 
  • De heks van de Toffeestraat (E4) 
  • Inkie steelt de show (M5) 
  • De spiekfabriek (E6+) 
  • De gruwelijke griezeltest (E6+) 
  • Stilte in de studio (M7)         

leen deze titel

  • Anneke Scholtens Geheimen in het hotel

    Manar en Sami wonen in het bos, in het hotel van hun ouders. Als er gasten komen met geheime plannen, moeten ze het bos zien te redden.Verhaal in de vorm van een toneelstuk. Met gekleurde illustraties....

    Gedrukt boek

Neeltje

Leesconsulent & mediacoach

Hoi ik ben Neeltje. Ik werk in de bieb als leesconsulent en mediacoach. Ik houd erg van lange wandelingen maken (daar zijn ook hele leuke boeken over te vinden) en van kamperen in de natuur. Ik ben dol op vogels en ga regelmatig met mijn verrekijker op pad om te kijken of ik weer bijzondere exemplaren kan spotten. Daarnaast heb ik de leukste baan van de wereld: Ik mag iedere dag leerkrachten en leerlingen vertellen over prachtige boeken en over hoe fijn het is om te lezen.

Mijn favoriete boeken zijn boeken waarin hele mooie zinnen staan. Of hele mooie gedachtes van de hoofdpersoon. Dan ben ik vaak jaloers; ik zou willen dat ik zulke mooi zinnen kon schrijven of zulke mooie gedachtes kon bedenken als de schrijver heeft gedaan. Hele mooie zinnen en gedachtes lees je bijvoorbeeld in het boek ‘De onwaarschijnlijkheid van alles’. Een prachtig boek dat heel anders eindigt dan je vooraf denkt. Het is mijn favoriete boek en ik raad iedereen in mijn omgeving nu aan. Dus nu ook aan jou. Ik hou er ook van als een hoofdpersoon iets verdrietigs of moeilijks meemaakt in een boek, zoals in ‘We moeten je iets vertellen’ of ‘De spin en de sleutel’. Dan vraag ik me altijd af ‘hoe zou ik me voelen als dit mij overkwam? En hoe zou ik het oplossen?’ Als de hoofdpersoon iets spannends meemaakt, zoals in ‘Hart van staal’ dan zit ik op het puntje van mijn stoel en houd mijn adem in. Als dat maar goed afloopt!

En dat is precies wat boeken lezen zo fijn maakt: Alles kan gebeuren en het is altijd een verrassing hoe een verhaal zal aflopen. Ik vind het ook leuk om zelf teksten te schrijven. Ik schrijf gedichten en korte verhaaltjes. Dat doe ik vaak in het Frysk, dat is de taal van mijn hart. En wie weet kan ik daar ooit zelf nog een boek van maken. Dat zou ik echt fantastisch vinden!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek