Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Tiny Fisscher

27-11-2023 Tip van Neeltje

‘Mensen zijn wonderlijke wezens. Ze kweken in één keer vijfduizend rozen, maar ze vinden niet wat ze zoeken. Terwijl je een enkele roos of een beetje water ook als cadeau kunt zien.’ Het prinsje zuchtte en besloot met zachte stem: ‘Ogen zijn blind, je moet met je hart zoeken…’

Het verhaal wordt verteld vanuit een piloot die motorpech krijgt. Hij maakt op het nippertje een noodlanding en landt in een woestijn, duizend kilometer van de bewoonde wereld vandaan. Hij lijkt helemaal alleen te zijn, maar als hij de volgende dag wakker wordt zit er een jongetje naast hem die de kleine prins blijkt te zijn.

De kleine prins woont op een piepkleine planeet. Daar zorgt hij voor drie vulkanen en een eigenwijze bloem. Op een dag valt het prinsje van zijn planeet af en gaat op reis. Hij komt langs zeven planeten waar hij de wonderlijkste mensen tegenkomt. Zo ontmoet hij een koning die niemand heeft om de baas over te spelen (ben je dan wel een koning?) een ijdeltuit die helemaal alleen woont (wie moet hem dan bewonderen?) en een zakenman die sterren verzamelt door ze te tellen (maar heb je er wel iets aan als je ze niet kunt plukken?).

De laatste planeet waar de kleine prins komt blijkt de aarde te zijn. Hij ontmoet daar een vos die graag tam gemaakt wil worden. ‘Alles wat je tam maakt zul je leren kennen’ zegt de vos. ‘Als je mij tam maakt heb je een vriend. Maar daarvoor moet je wel veel geduld hebben’. Van de vos leert de kleine prins wat je verheugen is, wat een ritueel is en hoe je rituelen kunt missen (ook al kent hij die niet). Prachtige woorden met een bijzondere betekenis.

De ontmoeting van de piloot en de kleine prins vindt daarna plaats. De piloot luistert aandachtig naar de wonderbaarlijke verhalen van de kleine prins. De prins voorziet de piloot van nieuwe inzichten en kleine avonturen. Maar na acht dagen is het water op en moeten de piloot en de kleine prins op zoek naar een waterput…

De beschrijving hierboven doet geen recht aan de wonderlijke inzichten, rijke taal en filosofische gedachten die het verhaal zo prachtig kleuren. Het verhaal is al ‘oud’ en een echte literaire klassieker. Maar de prachtige omslag deed mijn vingers jeuken om op onderzoek uit te gaan in het boek zelf. Het is een prachtige versie van het verhaal. De toon is prettig en het verhaal leest aangenaam en vlot. Het boek zit vol prachtige levenslessen.

De illustraties van Mark Janssen vormen de finishing touch voor dit verhaal. De tekeningen zijn fantasierijk en kleurrijk. Stuk voor stuk prachtige tekeningen. Ze doen dromen en prikkelen de creativiteit. Laat dat nu net één van de dingen zijn die Antoine de Saint-Exupéry met zijn boek wilde bereiken: het stimuleren van de verbeelding en het voorstellingsvermogen. De kleine prins wordt door Mark Janssen tot leven gebracht. Van zijn wapperende sjaal en in de innige omhelzing met de vos. De prachtige tekenstijl ontroert en neemt je mee in dit wonderlijk verhaal.
 

Het boek staat bij de A-boeken maar is zeker ook geschikt voor de wat oudere kinderen en zelfs volwassenen. Het is een droomverhaal, een filosofisch verhaal. Bij iedere bladzijde kun je met de kinderen nadenken over de gebeurtenis of een mooie wijsheid. Dat maakt het bij uitstek een boek dat je voor moet lezen om het tot zijn recht te laten komen. Het verhaal danst, beweegt en fascineert. Karakters komen tot leven in een ijdele bloem, een aardrijkskundige die nog nooit iets van de wereld heeft gezien, en een slaapkop die slaapt zodat hij vergeet waarom hij zich schaamt.

Lessuggesties:

Dit boek is uitermate geschikt om de ‘Vertel eens’ aanpak van Aiden Chambers toe te passen. In deze gespreksvorm staan de ervaringen, gedachten en beleving van de kinderen centraal. De leerkracht is de neutrale gespreksleider die uitnodigt om het verhaal van verschillende kanten te bekijken en stimuleert kinderen om hun mening te geven. De leerkracht biedt ruimte en vraagt door zodat kinderen hun gedachten kunnen formuleren. Voor meer informatie; klik op de linkjes hieronder. Of vraag de leesconsulent van jouw school om deze aanpak toe te lichten. 

Leen deze titel

Neeltje

Leesconsulent & Mediacoach

Hoi ik ben Neeltje. Ik werk in de bieb als leesconsulent en mediacoach. Ik houd erg van lange wandelingen maken (daar zijn ook hele leuke boeken over te vinden) en van kamperen in de natuur. Ik ben dol op vogels en ga regelmatig met mijn verrekijker op pad om te kijken of ik weer bijzondere exemplaren kan spotten. Daarnaast heb ik de leukste baan van de wereld: Ik mag iedere dag leerkrachten en leerlingen vertellen over prachtige boeken en over hoe fijn het is om te lezen.

Mijn favoriete boeken zijn boeken waarin hele mooie zinnen staan. Of hele mooie gedachtes van de hoofdpersoon. Dan ben ik vaak jaloers; ik zou willen dat ik zulke mooi zinnen kon schrijven of zulke mooie gedachtes kon bedenken als de schrijver heeft gedaan. Hele mooie zinnen en gedachtes lees je bijvoorbeeld in het boek ‘De onwaarschijnlijkheid van alles’. Een prachtig boek dat heel anders eindigt dan je vooraf denkt. Het is mijn favoriete boek en ik raad iedereen in mijn omgeving nu aan. Dus nu ook aan jou. Ik hou er ook van als een hoofdpersoon iets verdrietigs of moeilijks meemaakt in een boek, zoals in ‘We moeten je iets vertellen’ of ‘De spin en de sleutel’. Dan vraag ik me altijd af ‘hoe zou ik me voelen als dit mij overkwam? En hoe zou ik het oplossen?’ Als de hoofdpersoon iets spannends meemaakt, zoals in ‘Hart van staal’ dan zit ik op het puntje van mijn stoel en houd mijn adem in. Als dat maar goed afloopt!

En dat is precies wat boeken lezen zo fijn maakt: Alles kan gebeuren en het is altijd een verrassing hoe een verhaal zal aflopen. Ik vind het ook leuk om zelf teksten te schrijven. Ik schrijf gedichten en korte verhaaltjes. Dat doe ik vaak in het Frysk, dat is de taal van mijn hart. En wie weet kan ik daar ooit zelf nog een boek van maken. Dat zou ik echt fantastisch vinden!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek