Kruispunt
Jonathan Franzen
26-4-2023 - Tip van Jacqueline
Als laatste boek in de serie ‘Spraakmakende boeken’ wordt het boek ‘Kruispunt’ op 17 mei a.s. in dbieb besproken. Van deze schrijver heb ik nog nooit een boek gelezen dus ik was erg nieuwsgierig wat dit boek mij zou brengen.
Het boek is een familieroman die zich afspeelt in de begin jaren zeventig in Chicago. Vader Russ (47) is hulppredikant bij een progressieve protestante kerk, waarvan de leden vooral gegoede blanken zijn. Zijn echtgenote Marion (50) is niet gelukkig, een uitgebluste vrouw en moeder, die worstelt met haar gewicht. Ze heeft een verleden met psychische problemen. Hun oudste zoon is Clem (20), die sinds een half jaar studeert en op kamers woont. Hij heeft een goed contact met zijn zus Becky (15). Zij is een populair maar braaf meisje op school, cheerleader, maar niet zo geïnteresseerd in studeren. Na haar komt Perry (14) die een beetje buiten de maatschappij staat. Dat komt ook door zijn gebruik van drugs en drank. Hij is hoogbegaafd. De jongste zoon is Judson (11), een speelse jongen. Hij komt enkel terloops in het boek voor.
Elk van de gezinsleden van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt in zijn/haar leven. Russ is zoekende naar zijn plek in de kerk, naast de succesvolle jeugdwerker Rick Ambrose. Deze heeft een jeugdgroep opgericht, Crossroads, waarbij Russ niet gewenst is. Becky en Perry nemen wel deel aan deze groep. Langzamerhand wint hij het vertrouwen van een aantal leden van de groep. Hij organiseert een werkweek bij de Navajo’s waar de groep in twee bussen naar toe gaat. Door tegenwerking van de Navajo’s loopt deze week op een teleurstelling uit. Het lukt Russ wel toenadering te zoeken en te vinden bij de jonge weduwe Frances. Zijn vrouw Marion merkt dat haar man afstand van haar neemt en begint met minder te eten om af te vallen en in therapie te gaan. Ook gaat ze op zoek naar de man die haar als eerste heeft betoverd. Zoon Clem komt naar huis om te vertellen dat hij stopt met zijn studie en in Vietnam wil gaan vechten. Dit tot grote teleurstelling van zijn vader. De goede relatie tussen Clem en Becky blijkt uitgewerkt. Becky is voor het eerst verliefd op de zanger van een band en komt zo in aanraking met de hippiecultuur. Perry neemt geld op van rekeningen van zijn broer en zus om meer drugs te kunnen kopen en daarna met winst te verkopen. Hij gaat steeds meer onsamenhangende verhandelingen houden en hoort vreemde talen in zijn hoofd.
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste is ‘Advent’ en beslaat tweederde van de roman en speelt zich af op één dag, 23 december 1971. Het tweede deel heet ‘Pasen’ en is gesitueerd tijdens de Goede Week van 1972. Na een behandeling met electroshoks gedraagt Perry zich netjes maar is gesloten. Clem komt terug uit Peru na een brief van Becky en dat wordt een blij weerzien. Becky heeft nauwelijks contact met haar ouders na de geboorte van een dochtertje. Voor Paasavond zijn ze wel uitgenodigd voor het diner.
Het boek heeft een open einde. De schrijver heeft aangekondigd dat dit het eerste deel is van een trilogie: ‘Een sleutel tot alle mythologieën’. Het lezen van dit boek vond ik een verslavende ervaring. Je bent benieuwd hoe het leven van alle gezinsleden verloopt. Religie en kerk spelen een belangrijke rol in dit boek en dat leidt nogal eens tot lange beschouwingen, soms wat langdradig. De sfeerbeschrijving van de zeventiger jaren vind ik herkenbaar. En hoe de schrijver al die verhaallijnen tot een goede compositie kan maken is ongelooflijk knap. Ik kijk uit naar de volgende delen.
- Dit boek wordt op 17 mei a.s. in de serie Spraakmakende boeken in dbieb besproken.
- Bekijk een interview met de schrijver bij het programma Brommer op zee.
Leen deze titel
Jonathan Franzen Kruispunt
Chicago, 1971. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrand bereidt zich voor op het kerstfeest en zowel de ouders als de kinderen staan voor belangrijke keuzes die hun leven ingrijpend zullen veranderen.
Gedrukt boek
Literom
Lees recensies over dit boek op Literom.
Jacqueline
Mijn naan is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.
Tips van Jacqueline
-
Rob van Essen
-
Frank Nellen
-
Rozemijn Aalpoel
-
Eva Kelder
-
Renée van Marissing
-
Jente Posthuma
-
Nowelle Barnhoorn
-
Sacha Bronwasser
-
Gijs Wilbrink
-
Cobi van Baars
Meer tips van dbieb
-
Filter op schrijver, boektitel of tipgever
-
Ontvang de nieuwste tips in je mailbox
-
Bekijk de genrepagina's
-
Deel je boekentip op tips van dbieb